Engedélyeztetés segédlet

Pár lépésben leírtuk az aktuális úszómű engedélyeztetési folyamatokat. Ez csak egy rövid leírás, minden esetben javasoljuk, hogy egyeztessenek a helyi illetőségű Vízügyi igazagatósággal és Kormányhivatallal.

Létesítési engedélyt minden stéghez szükséges beszerezni, mérettől függetlenül. A 25 nm feletti felületnagyságú stégekre ezen kívül műszaki engedély megkérése is szükséges. 

A lépések a következők: 

1. A part tulajdonosától kell nyilatkozat a stég létrehozásáról, pl. az önkormányzattól. (Ezért éves parthasználati díjat szoktak kérni.)

2. A vízfelület kezelőjétől, jellemzően a helyi Vízügytől szintén kell engedély, nevezetesen vízterület-használati engedély. (A Vízügy éves használati díjat számít fel általában.)

3. A környezetvédelmi hatóságtól kell még engedély, hogy nincs környezetvédelmi érintettség.

4. Örökségvédelmi hivatal illeték befizetése

5. Mindezekkel az engedélyekkel és a létesítési kérelemmel be kell menni a Budapest Főváros Kormányhivatala legközelebbi irodájába, ahol megadják a végső engedélyt a létesítésre.

A Kormányhivatalnál egyébként a teljes eljárásról kérhető információ, segítség a kérelmek kitöltéséhez.

6. Amennyiben a stég felülete 25 nm-nél nagyobb, akkor a NKH-nál műszaki engedélyt is kérni kell. Ezt csak a NKH-nál regisztrált műszaki tervező intézheti. Kb. 22 ilyen tervező van az országban. Egy ilyen szakértőt kell megbízni ezzel, és ő intézi ezt a részt. A műszaki engedély egyébként lényegesen egyszerűbb a mi esetünkben, mert rendelkezünk a NKH-tól típusbizonyítvánnyal az egész rendszerre. Tehát a tervezett stégre már nem kell bonyolult műszaki számításokat elvégezni, csak a rajta tartózkodók maximális létszámát és egyéb helyi és használati tényezőkről kell anyagot beadni. Így lényegesen olcsóbb a tervezői díj és gyorsabb az eljárás a NKH-nál. (Bővebb infók itt.)